Transilvania – “Cheia Salvarii Planetei”

Posted by on

In interviul sau, Printul Charles spune ca ceea ce el isi doreste, este sa ocroteasca mediul natural atat pentru nepotii sai, cat si pentru cei ai altor oameni, sustinand faptul ca biodiversitatea trebuie sa se afle la baza agriculturii. De asemenea, el vorbeste despre fermierii din Transilvania care inca isi mai cosesc iarba cu coasa, si cresc animale care sa le asigure mare parte din hrana pe care o consuma. El sustine ca aceste practici, desi par invechite, trebuie sa fie pastrate in continuare:a respectabila varsta de 65 de ani, Printul Charles este adeptul agriculturii organice, facand adesea apel spre nevoia urgenta a umanitatii de a incepe sa ocroteasca mediul inconjurator – el sustine ca omul a exagerat in a exploata natura – “a luat, fara a mai pune nimic inapoi.”

Aflandu-se in Transilvania, la casa lui de  vacanta, Printul Charles a oferit un interviu celor de la BBC pentru emisiunea lor despre biodiversitate si comunitati rurale, “On Your Farm” (“La Ferma Ta”).

Printul a cumparat si a reabilitat proprietati din regiunea Romaniei, dupa ce s-a indragostit de locurile neatinse de mana omului, acum 20 de ani, pe care le considera ca fiind “locurile unde putem vedea cu adevarat sustenabilitate si rezistenta desavarsita.”

Cred ca mai presus de orice – si incerc sa transmit acest mesaj de foarte mult timp – trebuie sa valorificam intr-un mod practic tot ceea ce ne-a oferit natura.” (…)

“De atatia ani, de sute de ani, omul a minimalizat natura si a exploatat-o – a luat, fara a mai pune nimic inapoi.”

“Intr-un fel, ne-am imaginat ca suntem separati, ca natura exista undeva departe de noi, continuand sa o exploatam la nesfarsit.”

In interviul sau, Printul Charles spune ca ceea ce el isi doreste, este sa ocroteasca mediul natural atat pentru nepotii sai, cat si pentru cei ai altor oameni, sustinand faptul ca biodiversitatea trebuie sa se afle la baza agriculturii. De asemenea, el vorbeste despre fermierii din Transilvania care inca isi mai cosesc iarba cu coasa, si cresc animale care sa le asigure mare parte din hrana pe care o consuma. El sustine ca aceste practici, desi par invechite, trebuie sa fie pastrate in continuare:

 

P.C. : “Se intampla sa fac parte dintre cei care cred ca micul fermier si micul producator sunt absolut cruciali in mentinerea sigurantei alimentatiei. Nu se poate ca totul sa fie facut prin corporatiile gigantice. Unele dintre acestea incearca sa faca acest lucru, insa nu exista foarte multe care sa fie interesate de biodiversitatea culturilor si de comunitatile rurale.”

R:”Cat este de sustenabil sistemul de agricultura modern?”

P. C. : “Sunt de parere ca acest sistem nu este sustenabil pe termen lung, fapt pentru care, am decis deja de multi ani, sa optez pentru varianta ecologica a agriculturii, deoarece aceasta detine solutii pentru foarte multe lucruri esentiale legate de supravietuirea pe termen lung.”[…]”Plasarea biodiversitatii in centrul sistemului agricol este absolut cruciala, atat datorita alimentarii cu apa, precum si a tuturor lucrurilor pe care natura ni le ofera pe termen lung.”

Fiind intrebat daca a facut destule pentru a prezerva biodiversitatea, Printul Charles a raspuns: “Desigur ca nu, tocmai de aceea inca continui sa fac ceea ce este de facut.”

In urmatoarele doua filmulete, il puteti urmari pe Printul Charles vorbind despre aceste subiecte. Primul face parte din interviul celor de la BBC, iar al doilea este un extras din documentarul difuzat de Travel Channel, la emisiunea “Wild Carapathia”.

Vizualizeaza interviurile aici:

Sursa: http://www.constiintacolectiva.ro/constiinta/transilvania-cheia-salvarii-planetei-interviu-cu-printul-charles#.VrImEbSYfVo

Wild Carpathia, despre staţiunea Băile Herculane

Posted by on

Fascinat de România, jurnalistul britanic Charlie Ottley continuă să arate lumii întregi bogăţiile şi frumuseţile ţării noastre. Aflat la Băile Herculane, realizatorul a prezentat cel mai nou documentar din seria Wild Carpathia, în care promovează, printre altele, un loc unic în Europa, căruia românii i-au închinat un adevărat cult termal sub semnul zeului Hercule: Băile Herculane.

Băile Herculane merită din plin să fie redescoperite de întreaga lume. Jurnalistul englez Charlie Ottley pune în valoare în documentar frumuseţea unică a locului, potenţialul fantastic al băilor termale, vestigiile romane şi clădirile istorice ale staţiunii care, din păcate, au ajuns ruine.

Documentarele din seria Wild Carpathia au scos la iveală frumuseţile României: de la sălbăticia Carpaţilor, până la peisajele unice din Delta Dunării şi de la Marea Neagră. Jurnalistul britanic vrea acum să promoveze şi turismul cultural, care atrage vizitatorii cu cei mai mulţi bani.

Impactul celor trei episoade realizate până acum a fost atât de mare, încât Wild Carpathia a fost considerat cel mai frumos film despre România. Serialul, produs de televiziunea Travel Channel, devenit un ambasador neoficial al României, a fost difuzat în 120 de ţări şi tradus în 20 de limbi. Iar pe internet, filmele au avut 3 milioane de vizualizări. 

See more at: http://stiri.tvr.ro/un-nou-documentar-wild-carpathia--despre-statiunea-baile-herculane_70175.html#sthash.lKFKijIv.dpuf

Strainii ne arata ce locuri avem, ce istorie uitam

Posted by on

BĂILE HERCULANE – Documentarul din seria „Wild Carpathia – De la munte la mare”, realizat de britanicii de la Travel Channel, cel mai important canal TV destinat călătoriilor, a ajuns în weekend și la Băile Herculane, mai ales că orașul-stațiune este inclus în filmul care prezintă cele mai frumoase zone din România. 

Echipa care a realizat documentarul, împreună cu gazda evenimentului, ghidul turistic Ilie Rădoi, au dialogat cu participanții la vizionare, majoritatea tineri, despre ceea ce trebuie făcut pentru promovarea turismului din zonă și pentru ca turiștii străini să revină la Băile Herculane, așa cum o făceau în vremurile bune ale stațiunii. 

„În această zonă sunt peisaje extraordinare, iar stațiunea trebuie să revină în circuitul turistic internațional, propulsându-se ca locație de relaxare, turism cultural-istoric și de aventură. Dar pentru a redeveni la adevărata sa valoare, clădirile istorice, adevărate bijuterii arhitectonice, trebuie reabilitate, orașul având istorii de neegalat, cea romană și cea austriacă”, le-a spus celor prezenți Charlie Ottley, prezentatorul documentarului și unul din cei mai renumiți jurnaliști din Regatul Unit. 

În cele trei părți ale documentarului „Wild Carpathia” telespectatorii din întreaga lume sunt conduși prin cele mai frumoase zone ale României, cu sate tradiționale, mânăstiri, cultură autentică, rezervații naturale și peisaje neschimbate de mii de ani.

 

Sursa:http://www.caon.ro/strainii-ne-arata-ce-locuri-avem-ce-istorie-uitam/1612538

 

 

Echipa Wild Carpathia in Herculane

Posted by on

O parte dintre membrii echipei de la Travel Channel au fost prezenți la Băile Herculane în acest weekend. Asta, pentru a prezenta în exclusivitate o parte din materialul filmat în 2012. 

Celebrul Charlie Ottley, prezentatorul documentarului, s-a reîntors în orașul-stațiune pentru că i s-a părut firesc să prezinte acolo pentru prima dată, în exclusivitate, o parte din munca echipei Travel Channel, realizată în urmă cu aproape patru ani. Ghidul de turism Ilie Rădoi a luat cuvântul vorbind despre promovarea turismului în zonă și a prezentat echipa. Cu acest prilej, Charlie Ottley a declarat că în zona Băilor Herculane sunt peisaje extraordinare și că stațiunea trebuie să reintre în circuitul turistic internațional, propulsându-se ca locație de relaxare, turism cultural-istoric și de aventură. Pentru a reveni la adevărata valoare, bijuteriile arhitectonice trebuie reabilitate, orașul având o istorie care cu greu poate fi egalată.

De altfel, în 2012, atunci când a vizitat stațiunea pentru prima dată, Ottley concluziona că planurile pentru restaurare a clădirilor ar putea reașeza Băile Herculane pe harta turistică a lumii.

„În anii 1730, în timpul Imperiului Habsburgic, Herculane și-a dobândit renumele. Au apărut multe complexuri regale, toate în stilul baroc austriac. A găzduit o panoplie de regi, regine și celebrități ale epocii. Dar sfârșitul Imperiului Habsburgic și decăderea turismului străin au dus la degradarea și stingerea bogățiilor lui, ca tencuiala și vopseaua care acopereau străzile somptuoase”, se povestește în documentar. Cele două clădiri care au atras atenția prezentatorului sunt Băile Imperiale Neptun și Hotel Roman. Amândouă sunt prezentate atât pentru gloria din trecut, cât și cu speranță în viitor.

„Din fericire, există planuri pentru restaurarea acestui monument, precum și a mai multor clădiri istorice. Se  pare că, în viitorul apropiat, acest secret bine păstrat va redeveni o mândrie a României”, este concluzia prezentatorului.

Din 2012 și până în prezent, în stațiune s-au schimbat multe lucruri, însă nici în 2016 Băile Herculane nu pot concura cu alte stațiuni balneoclimaterice, celebre în Europa.

FOTO: savoart.ro

Sursa:http://expressdebanat.ro/printesele-trecutului-sunt-readuse-la-herculane-in-documentarul-wild-charpatia/

 

Wild Carpathia screening in Baile Herculane

Posted by on

Sambata, 30 Ianuarie, ora 19, va invitam la o vizionare exclusiva a filmului documentar From The Mountains to the Sea, alaturi de Charlie Ottley si echipa Wild Carpathia, la Hotel Diana - Baile Herculane! Eveniment organizat the Ilie Radoi.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9