Probleme pentru realizatorul emisiunii "Wild Carpathia": al patrulea episod, în pericol, pentru că nu mai sunt bani

Posted by on

Realizatorul emisiunii "Wild Carpathia", Charlie Ottley, consideră că frumuseţile României trebuie scoase la iveală, atât pentru publicul din afara ţării, cât şi pentru români şi face apel pentru strângerea a încă 15.000 de lire sterline din suma totală de 50.000 de lire sterline pentru finalizarea celui de-al patrulea episod al seriei de documentare.

"Avem o echipă românească de filmare, avem o echipă de filmare cu ajutorul dronelor. Mâine ne apucăm de filmat dacă vremea va permite şi vom finaliza filmările în mai. Vrem să arătăm că România este o ţară frumoasă pe tot timpul anului şi turiştii pot veni să o viziteze. Vrem să dăm atenţie culturii, tradiţiilor, sălbăticiei, ecosistemelor, pădurii şi vrem să arătăm că este o ţară atât de bogată din punct de vedere al moştenirii naturale şi culturale şi ajutând oamenii să protejeze istoria şi fauna şi pădurile putem asigura siguranţa generaţiilor viitoare, care vor depinde foarte mult de ecoturism", a declarat Charlie Ottley, la conferinţa prilejuită de strângerea de fonduri pentru realizarea celui de-al patrulea episod din seria de documentare "Wild Carpathia".

La conferinţă a mai participat şi tenismanul Horia Tecău, cu ajutorul căruia au fost strânşi circa 20.000 de euro prin organizarea unor meciuri demonstrative la Stejarii Country Club, precum şi alpinistul Alex Găvan, scrie Agerpres.

"Dacă într-o păşune din Anglia, de unde vine Charlie, pe un metru de suprafaţă întâlnim doar câteva specii de plante, sau de foarte multe ori este monocultură, într-o păşune la noi, în Transilvania, încă avem în jur de 100 de specii de plante. Este unul dintre motivele pentru care oamenii sunt atât de îndrăgostiţi de România când vin în ţară, pentru că atunci când vin aici, la noi, este ca o călătorie în trecutul ţării lor", a spus Alex Găvan.

Alpinistul român a vorbit despre primele trei episoade ale seriei "Wild Carpathia", în care Charlie Ottley a prezentat uriaşa moştenire culturală, istorică, naturală ce există în România.

"Însă, nu totul este roz, pe zi ce trece pădurile dispar, habitatele carnivorelor mari se micşorează din ce în ce mai mult şi noi asistăm nepăsători la dispariţia, poate, a ultimei oaze de sălbăticie autentică din Europa, care este în Carpaţi. Ce va face acest ultim episod, numărul 4 din seria 'Wild Carpathia', va fi nu numai să ne arate frumuseţea României în anotimpul de iarnă, dar mai ales să ne facă să conştientizăm echilibrul extrem de instabil pe care noi, locuitorii acestei ţări am ajuns să îl avem cu natura care ne înconjoară", a mai spus Găvan.

El a făcut un apel către fiecare român pentru a contribui la promovarea acestor frumuseţi pe care ţara noastră încă le are.

"Nu este de ajuns ca aceşti oameni extraordinari ca Charlie şi echipa lui să vină aici şi să facă aceste filme frumoase (...), trebuie să facem şi noi ceva pentru lucrurile astea. Trebuie să conştientizăm că fiecare, în modul nostru individual avem o responsabilitate faţă de ce se întâmplă cu ţara asta în viitor. Cred foarte tare că fiecare, prin acţiunile noastre mici, atâta timp cât sunt cumulate, putem încă să facem o diferenţă pentru viitorul acestei ţări", a arătat Alex Găvan.

Documentarul este realizat de organizaţia non-guvernamentală "Wild Carpathia", care şi-a propus ca prin materialele sale să promoveze şi să protejeze patrimoniul natural al României şi va fi difuzat la TVR, după care va fi oferit şi posturilor internaţionale.

Sursa:http://www.gandul.info/stiri/probleme-pentru-realizatorul-emisiunii-wild-carpathia-al-patrulea-episod-in-pericol-pentru-ca-nu-mai-sunt-bani-14764944

White Carpathia to Be Shot in Romania

Posted by on

BUCHAREST: White Carpathia, the fourth and final episode of the British TV series Wild Carpathia, will start shooting this week. Producer Charlie Ottley launched a crowdfunding campaing on Kickstarter.com hoping to get 67,387 EUR / 50,000 GBP by 30 September 2015 in order to cover the costs of shooting.

Alasdair Grant is coproducing. According to Romania-insider.com, the documentary will be shot in chunks until the first week of May 2016. It will have its premiere in the Romanian Public Television and after that the programme will be shown around the world and online via youtube and Wild Carpathia related sites.

Source: http://www.filmneweurope.com/news/romania-news/item/111377-white-carpathia-to-be-shot-in-romania

By:by  

Încep filmările la documentarul White Carpathia. Producţia va fi făcută doar din donaţii

Posted by on

Realizatorul seriei de documentare Wild Carpathia începe filmările la al patrulea episod. Echipa condusă de realizatorul Charlie Otteley a reuşit să strângă o parte din bani pentru ediţia de iarnă - White Carpathia. înregistrarile vor începe în judeţul Covasna şi vor arăta lumii frumuseţea Carpaţilor în anotimpul alb. Documentarul va fi gata vara viitoare.

„România are una dintre cele mai valoroase comori ale planetei” - Asta vrea să demonstreze Charlie Otteley tuturor românilor. Aşa a ajuns, de fapt, un ambasador neoficial al ţării noastre, de aproape cinci ani de când explorează ţinuturile româneşti.

Charlie Ottley, producător: „Trebuie să facem acest film. Începem. Vom începe de mâine. Trebuie să filmăm, să nu pierdem timpul! Vrem să prindem păstorii când îşi aduc oile de la munte - sunt câţiva pe aici. Vrem să intrăm în toamnă, să prindem iarna în plin şi ceva din începutul primăverii”.

Pentru că nu e finanţată în niciun fel de stat, producţia va fi făcută doar din bani donaţi. Deocamdată, echipa a reuşit să acopere o parte din sumă, dar mai e nevoie de cel puţin 15.000 de lire ca planul de filmare să fie dus până la capăt.

Horia Tecău, tenismen: „Am donat şi eu, m-am oferit să organizez şi un meci de tenis la care am scos la licitaţie practic celelalte locuri de pe teren, cu doritorii de meci de tenis, care pe lângă acel meci au donat şi sume considerabile care să ne ajute la strângerea sumei de care este nevoie pentru începerea filmărilor”.

Echipa este însă optimistă şi abia aşteaptă să se apuce de treabă.

Oana Mihai, asistent producător: „Mâine începe aventura, Wild Carpathia 4, şi vom încerca să filmăm urşi, lincşi, sperăm, nu suntem încă convinşi, dar trebuie să încercăm, undeva în zona Sfântul Gheorghe, Zabola. Cred că va fi cel mai frumos episod realizat, deoarece vom prinde obiceiurile cu tradiţiile de iarnă, cu Moş Crăciun, cu colindele, vom încerca să mergem pe toată zona arcului Carpatic”.

Pe lângă asta, în White Carpathia vor apărea şi nume celebre.

Alex Găvan, alpinist: „Nu pot să dezvălui foarte multe, dar îţi mulţumesc că mă întrebi, împreună cu Charlie şi cu încă cineva, dar nu pot să dezvălui încă numele persoanei, o să urcăm împreună un vârf simbolic din România iarna, undeva unde nu se ajunge aşa de uşor, o să fie o provocare să ajungem acolo”.

Producătorul britanic a mai făcut trei documentare despre pădurile din Carpaţi care au fost difuzate în 120 de ţări și traduse în peste 20 de limbi. Speră că şi prin al patrulea episod să promoveze ţinuturile româneşti şi să îi facă pe români mai conştienţi de frumuseţea ţării lor.

Sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Timp+liber/Stiri/Incep+filmarile+la+documentarul+White+Carpathia+Productia+va+fi+

Publicat 12:11 29.09.15

Au început filmările la „White Carpathia”

Posted by on
Jurnalistul britanic Charlie Ottley (foto dreapta), liderul echipei „Wild Carpathia", a anunţat că filmările pentru ultimul episod al seriei, intitulat "White Carpathia", despre cultură, tradiţii, sălbăticie, ecosisteme, păduri şi protejarea acestora, au început ieri şi vor fi terminate în mai 2016.
Vom începe filmările marţi, cu puţin noroc în ceea ce priveşte vreme, şi vrem să terminăm în mai. Vrem să arătăm că România este o ţară frumoasă tot timpul anului, turiştii pot veni să o viziteze. Vrem să ne uităm la cultură, tradiţii, sălbăticie, ecosisteme, păduri şi vrem să arătăm că aceasta este o ţară care are o moştenire naturală şi culturală foarte bogată. Prin ajutarea oamenilor să o protejeze şi să o menţină. Putem ajuta generaţiile viitoare, care vor putea depinde într-o mare măsură de ecoturism, dacă protejăm aceste arii pe care turiştii vor să le vadă", a spus luni seară jurnalistul britanic, la o conferinţă de presă de prezentare a rezultatelor campaniei de strângere de fonduri pentru filmarea celui de-al patrulea şi ultimul episod al seriei, „White Carpathia".
„Vom merge să revizităm unele locuri pe timpul iernii, vom arăta frumuseţea vieţii la ţară toamna, prin zăpadă, prin tradiţiile de Crăciun, prin tradiţiile de Paşte şi vrem să încheiem cu primele flori sălbatice ale primăverii. (…) Vrem să filmăm pe o întindere geografică mare, vrem să filmăm în Bucovina, Maramureş, Apuseni, Transilvania", a spus Ottley.
Jurnalistul a explicat că finanţarea ultimului episod, printr-o campanie desfăşurată pe kickstarter.com, a avut ca scop, pe lângă strângerea sumei de 50.000 de lire sterline, şi implicarea oamenilor în proiect. Astfel, 20.000 de lire sterline s-au adunat din donaţiile publicului, la care s-au adăugat 20.000 de euro - sumă strânsă de jucătorul de tenis Horia Tecău, iar restul sumei, până la 50.000 de lire, va fi completată de European Nature Trust, a spus Ottley.
Horia Tecău (foto stânga), născut la Braşov, dar crescut în Constanţa, a vorbit despre implicarea sa în acest proiect şi a declarat că vrea să participe la mai multe evenimente, cum a fost şi cel de la Stejarii Country Club, unde i-a invitat pe cei care au donat pentru „White Carpathia" să joace un meci de tenis cu el, astfel strângându-se 20.000 de euro pentru acest documentar. De asemenea, Tecău a spus că îl va ajuta, în continuare, pe Charlie Ottley.
Povestea mea cu Charlie a început acum câteva luni, când l-am cunoscut, şi m-a dus să-mi arate aceste locuri, pe care le-am văzut datorită părinţilor mei, când eram mai mic. Nu ştiam de importanţa acestor documentare. Cu ajutorul lor avem ocazia să arătăm tuturor frumuseţile culturale şi naturale ale României, să le protejăm şi să le promovăm cât mai bine. Astfel ne vom promova turismul, îi vom educa pe cei tineri şi vom avea ocazia să protejăm aceste frumuseţi pe care, în momentul de faţă, nu le protejăm", a spus Tecău.
Prima parte a documentarului „Wild Carpathia" a prezentat munţii spectaculoşi (Carpaţii Occidentali - Munţii Apuseni) şi pădurile seculare ale Transilvaniei, incluzând şi un interviu cu prinţul Charles. Casă a lupilor, a urşilor şi a râsului - animal pe cale de dispariţie -, ţinutul este puţin cunoscut de restul lumii, această porţiune din Carpaţi fiind ultima regiune sălbatică nedistrusă din Europa. Filmul oferă o perspectivă unică asupra frumuseţii şi culturii originale a Transilvaniei, explorând istoria sa bogată, de la ruinele mistice ale vechii civilizaţii dacice la oraşele şi satele sale medievale, multe dintre acestea supravieţuind până azi.
Partea a doua, „Wild Carpathia - From the Mountains To The Sea", a fost o călătorie de la Porţile de Fier până în Delta Dunării, care a inclus prezentarea unor locuri de pe Valea Oltului, a Munţilor Făgăraş, a Castelului Peleş şi a mănăstirii Cozia. De asemenea, documentarul a inclus prezentarea unor localităţi din Delta Dunării. Totodată, episodul al doilea a cuprins interviuri cu principesa Margareta a României şi sportivul Ivan Patzaichin.
Cea de-a treia parte a seriei „Wild Carpathia" a inclus un interviu cu prinţul Charles, prin care acesta şi-a manifestat dorinţa de a ajuta România să-şi conserve moştenirea culturală rurală. Vorbind despre restaurarea unei case pe care o deţine în Transilvania, prinţul Charles a spus:„Oamenii au trecut prin atât de multe, au văzut atâta nefericire şi distrugere şi vieţile lor au cunoscut dificultăţi în atât de multe feluri... Cred că le datorăm faptul de a încerca şi de a găsi o cale să ne asigurăm că viitorul este mai bun pentru ei, într-un mod în care cultura, tradiţiile şi valorile sunt evidenţiate".
Prin intermediul televiziunii Travel Channel, trilogia documentară „Wild Carpathia" a fost difuzată în perioada 2011 - 2013, la nivel internaţional, inclusiv în România. Primele trei episoade ale acestei serii au fost transmise şi de Televiziunea Română.
 
Sursa: http://www.bzb.ro/stire/au-inceput-filmarile-la-white-carpathia-a90788

Când încep filmările pentru ultimul episod "Wild Carpathia"

Posted by on

Jurnalistul britanic Charlie Ottley a anunţat că filmările pentru ultimul episod al seriei, intitulat "White Carpathia" încep marţi şi vor fi terminate în luna mai 2016, informează Mediafax.

"Vom începe filmările marţi, cu puţin noroc în ceea ce priveşte vreme, şi vrem să terminăm în mai. Vrem să arătăm că România este o ţară frumoasă tot timpul anului, turiştii pot veni să o viziteze. Vrem să ne uităm la cultură, tradiţii, sălbăticie, ecosisteme, păduri şi vrem să arătăm că aceasta este o ţară care are o moştenire naturală şi culturală foarte bogată. Prin ajutarea oamenilor să o protejeze şi să o menţină. Putem ajuta generaţiile viitoare, care vor putea depinde într-o mare măsură de ecoturism, dacă protejăm aceste arii pe care turiştii vor să le vadă", a spus jurnalistul britanic, la o conferinţă de presă de prezentare a rezultatelor campaniei de strângere de fonduri pentru filmarea celui de-al patrulea şi ultimul episod al seriei, "White Carpathia".

Jurnalistul britanic a spus că la filmarea ultimului episod lucrează mai mulţi români - o echipă de cameramani, o echipă care va filma cu drone deasupra Carpaţilor. "Cred că e în regulă să spun «The Romanians Are Coming» («Vin românii», n.r.) pentru că ne depăşiţi numeric în această producţie", a glumit Charlie Ottley.

"Vom merge să revizităm unele locuri pe timpul iernii, vom arăta frumuseţea vieţii la ţară toamna, prin zăpadă, prin tradiţiile de Crăciun, prin tradiţiile de Paşte şi vrem să încheiem cu primele flori sălbatice ale primăverii. (…) Vrem să filmăm pe o întindere geografică mare, vrem să filmăm în Bucovina, Maramureş, Apuseni, Transilvania", a spus Ottley.

Jurnalistul a explicat că finanţarea ultimului episod, printr-o campanie desfăşurată pe kickstarter.com, a avut ca scop, pe lângă strângerea sumei de 50.000 de lire sterline, şi implicarea oamenilor în proiect. Astfel, 20.000 de lire steriline s-au adunat din donaţiile publicului, la care s-au adăugat 20.000 de euro - sumă strânsă de jucătorul de tenis Horia Tecău, iar restul sumei, până la 50.000 de lire, va fi completată de European Nature Trust, a spus Ottley.

Horia Tecău, prezent la conferinţa de presă, a vorbit despre implicarea sa în acest proiect şi a declarat că vrea să participe la mai multe evenimente, cum a fost și cel de la Stejarii Country Club, unde i-a invitat pe cei care au donat pentru "White Carpathia" să joace un meci de tenis cu el, astfel strângându-se 20.000 de euro pentru acest documentar. De asemenea, Tecău a spus că îl va ajuta, în continuare, pe Charlie Ottley.

"Povestea mea cu Charlie a început acum câteva luni, când l-am cunoscut, şi m-a dus să-mi arate aceste locuri, pe care le-am văzut datorită părinţilor mei, când eram mai mic. Nu ştiam de importanţa acestor documentare. Cu ajutorul lor avem ocazia să arătăm tuturor frumuseţile culturale şi naturale ale României, să le protejăm şi să le promovăm cât mai bine. Astfel ne vom promova turismul, îi vom educa pe cei tineri şi vom avea ocazia să protejăm aceste frumuseţi pe care, în momentul de faţă, nu le protejăm", a spus Tecău.

Alpinistul Alex Găvan, prezent la eveniment, a spus că "Wild Carpathia" este cel mai emoţionant film care s-a făcut în ultima vreme despre România, însă documentarul nu este suficient pentru protejarea vieţii sălbatice. Găvan crede că fiecare român are o responsabilitate faţă de ce se întâmplă cu România în viitor.

"În primele trei episoade, Charlie şi echipa lui ne-au arătat fantastica moştenire culturală, istorică, naturală pe care încă o avem nealterată în România. Vreau să vă spun că, de fapt, nu este totul roz în paradis. Pe zi ce trece, spun asta pentru că zilnic văd aceste lucruri în cadrul antrenamentelor pe care le fac pe munte, pădurile dispar, habitatele carnivorelor mari, de exemplu ale râşilor, ale urşilor, ale lupilor, se micşorează din ce în ce mai mult şi noi, pentru că aici probabil stăm mult prea mult cu nasul băgaţi în bucăţica noastră de oraş, stăm nepăsători la dispariţia poate a ultimei oaze de sălbăticie autentică din Europa, care este în Carpaţi", a spus alpinistul.

Agenția MEDIAFAX a relatat încă din 17 august că echipa seriei documentare "Wild Carpathia", în care au fost prezentate unele dintre cele mai frumoase zone româneşti, de la Munţii Carpaţi la Delta Dunării, vrea să continue campania de promovare a României şi solicită sprijinul românilor pentru a realiza un nou episod, intitulat "White Carpathia".

"Acum avem nevoie de ajutorul vostru (...) Îi rugăm pe români să ne ajute să completăm această serie (...) Acest episod va fi pentru voi şi va putea fi un sfârşit triumfător pentru «Wild Carpathia», dacă episodul final, care va fi făcut pentru România şi va fi difuzat mai întâi în România, va fi sponsorizat şi de români. Acesta va fi şi un mesaj transmis lumii, va arăta că ne pasă de pădurile din această ţară şi că nu vom tolera distrugerea acestui habitat preţios de companii străine care intenţionează să exploateze România până o vor seca de toate resursele sale naturale şi vor lăsa în urmă doar un tărâm arid şi devastat", le transmitea românilor, la momentul respectiv, echipa "Wild Carpathia".

Prima parte a documentarului "Wild Carpathia" a prezentat munţii spectaculoşi (Carpaţii Occidentali - Munţii Apuseni) şi pădurile seculare ale Transilvaniei, incluzând şi un interviu cu prinţul Charles. Casă a lupilor, a urşilor şi a râsului - animal pe cale de dispariţie -, ţinutul este puţin cunoscut de restul lumii, această porţiune din Carpaţi fiind ultima regiune sălbatică nedistrusă din Europa. Filmul oferă o perspectivă unică asupra frumuseţii şi culturii originale a Transilvaniei, explorând istoria sa bogată, de la ruinele mistice ale vechii civilizaţii dacice la oraşele şi satele sale medievale, multe dintre acestea supravieţuind până azi.

Partea a doua, "Wild Carpathia - From the Mountains To The Sea", a fost o călătorie de la Porţile de Fier până în Delta Dunării, care a inclus prezentarea unor locuri de pe Valea Oltului, a Munţilor Făgăraş, a Castelului Peleş şi a mănăstirii Cozia. De asemenea, documentarul a inclus prezentarea unor localităţi din Delta Dunării. Totodată, episodul al doilea a cuprins interviuri cu principesa Margareta a României şi sportivul Ivan Patzaichin.

Cea de-a treia parte a seriei "Wild Carpathia" a inclus un interviu cu prinţul Charles, prin care acesta şi-a manifestat dorinţa de a ajuta România să-şi conserve moştenirea culturală rurală. Vorbind despre restaurarea unei case pe care o deţine în Transilvania, prinţul Charles a spus: "Oamenii au trecut prin atât de multe, au văzut atâta nefericire şi distrugere şi vieţile lor au cunoscut dificultăţi în atât de multe feluri... Cred că le datorăm faptul de a încerca şi de a găsi o cale să ne asigurăm că viitorul este mai bun pentru ei, într-un mod în care cultura, tradiţiile şi valorile sunt evidenţiate".

Prin intermediul televiziunii Travel Channel, trilogia documentară "Wild Carpathia" a fost difuzată în perioada 2011 - 2013, la nivel internaţional, inclusiv în România.

Primele trei episoade ale acestei serii au fost transmise şi de Televiziunea Română.

Sursa:http://www.romanialibera.ro/actualitate/fapt-divers/cand-incep-filmarile-pentru-ultimul-episod--wild-carpathia--394635

By:Andra Mitu

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9